Moment de l'assaig amb els solistes de 'Palindromía flamenca' (Foto: Marisa Sempere)

Tornar a notícies

Santa Cecília 2023: Notes al programa

Moment de l'assaig amb els solistes de 'Palindromía flamenca' (Foto: Marisa Sempere)
Així és el concert de La Primitiva en honor a Santa Cecília

 

PDF PROGRAMA

MPAA. Tres obres formen l'aportació ceciliana de La Primitiva dirigida per Francisco Valor Llorens al concert que ofereix la banda el dissabte 25 a la primera edició de concerts en honor a la patrona i que oferirà en últim lloc després de les colles Rebuig i La Degollà i de la Unió Musical d'Alcoi.

En primer lloc, el pasdoble La Primitiva del clarinetista holandès Jef Penders (Heerlen, 1928-Maastricht, 2015). Aquest compositor va realitzar els seus estudis al Conservatori de Maastricht, i va ser director d'algunes bandes nord-americanes després de la Segona Guerra Mundial. A finals de la dècada dels 50, va rebre el càrrec de cantor i director de la Gran Església de Sant Lambert. Va patir un càncer de gola el 1971 amb el qual va perdre la parla, retirant-se a Paiporta (València). Allí va poder recuperar-se i va mantindre contacte amb La Primitiva d'aquella població, que data del 1896. Molts músics es van arrimar a ell per la seva capacitat i llarga història com a compositor, per rebre els seus ensenyaments. A ells va dedicat aquest pasdoble de sabor purament valencià.

Segons la RAE, palíndromía significa “Palabra o frase cuyas letras están dispuestas de tal manera que resulta la misma leída de izquierda a derecha que de derecha a izquierda”, p. e. Dábale arroz a la zorra el abad. Amb aquesta premissa tenim la segona de las obres en programa, Palindromía flamenca, del saxofonista de Ciudad Real, Antonio Ruda Peco a qui dedica la obra “a Pedro Iturralde, por enseñarme el significado de esta palabra”. Així, les seves frases i contrapunts tant melòdics com harmònics o rítmics són en gran mesura palíndroms. L'obra comença amb una introducció a l'espanyola amb un brillant sol de trompeta que dóna peu a un leitmotiv, que es repetirà diverses vegades alternant amb les frases. Després, el saxo solista, a mode d'improvisació, i amb la col·laboració de la guitarra espanyola, els palmers i el caixó flamenc, ens traslladarà al que coneixem com un tablao flamenc. Els solistes a la nostra audició són: Issac Sanoguera Miralles, al saxo soprano; Hiroshi Fujii a la guitarra i Hugo Peris Muñoz al caixó flamenc.

Per acabar, es tanca el programa amb el poema simfònic per a orquestra i narradora Oscar for Amnesty, del belga Dirk Brossé. Compositor habitual als repertoris per a banda, del qual la Primitiva va interpretar el 2019 la selecció del seu musical Tintín, the prisoners of the sun. En aquesta ocasió, segons el text del mateix Brossé a la seva pàgina web, ens descriu l'obra: “La figura central de esta obra es Marianella García Villas (1948-1983). Esta mujer salvadoreña luchó por los derechos humanos en su país. Como abogada de presos políticos, perteneció a los opositores al régimen en El Salvador. Escapó de la muerte varias veces, pero finalmente sus actividades le costaron la vida. La historia de Marianella García Villas es muy importante en la lucha por los derechos humanos en Sudamérica y muchas personas siguieron su ejemplo. Dirk Brossé termina este poema sinfónico con una Coda en la que triunfa la esperanza de mejoras en los derechos humanos”. Per a aquesta dramàtica obra comptarem amb Conchi Doménech com a narradora, actriu alcoiana habitual als nostres escenaris en muntatges teatrals de les companyies Teatre Circ i La Dependent, amb aparicions en publicitat i curtmetratges. (Marianella García Villas a la foto)   ENLLAÇ INVITACIONS

 

Retrat de Marianela García Vargas

 

WEBGRAFIA CONSULTADA:

https://www.lavanguardia.com/obituarios/20150429/54430288275/jef-penders-la-banda-de-musica.html

https://olivasalteras2017blog.wordpress.com/2017/02/17/palindromia-flamenca-antonio-ruda/

https://dirkbrosse.be/for-professionals/oscar/